طبیعی ترین ربات انسان نما
طبیعی ترین ربات انسان نما 5 نمونه موفق در جهان
ربات های انسان نما با چهرههایی واقعگرایانه و حالات انسانی رو به افزایش هستند. در ادامه، با برخی از جذابترین نمونههای طبیعی ترین ربات انسان نما در دنیا آشنا میشویم.
ربات های انسان نما روزبهروز رایجتر و به ظاهر و رفتار انسانگونه نزدیکتر میشوند. امروزه بسیاری از آنها از هوش مصنوعی بهره میبرند تا توانایی تصمیمگیری پیدا کنند. اینجا فهرستی از واقعگرایانهترین رباتهای انسان نمای ساختهشده تا امروز آمده است:
در دهه ۱۹۳۰، مهندسان شرکت Westinghouse Electric Corporation رباتی به نام «الکترو» (Elektro) ساختند که ۲.۱ متر قد داشت و قادر بود راه برود، تا ۷۰۰ واژه صحبت کند، بادکنک باد کند و سیگار بکشد!
این ربات در نمایشگاه جهانی نیویورک در سال ۱۹۳۹ معرفی شد و احتمالاً نخستین ربات انسان نمای ی بود که ساخته شد و به عموم معرفی گردید.
اکنون، پس از گذشت ۸۴ سال، پیشرفتهای فناوری به بشر اجازه داده تا انواع زیادی از رباتهای انسان نما بسازد؛ رباتهایی که کارشان فقط نمایش حرکات انسانگونه برای سرگرمی نیست.
رباتهای انسان نمای مدرن قادرند رفتارها، گفتار، و حتی احساسات انسانی را شبیهسازی کنند و این توانایی را به کمک هوش مصنوعی و مدلهای یادگیری ماشین به دست آوردهاند. این رباتها برای کاربردهای عملی طراحی شدهاند؛ از جمله کمک به افراد، مراقبت از بیماران، تولید و تعمیر، پژوهش و اکتشافات فضایی، و عملیات جستوجو و نجات.
1- سوفیا: طبیعی ترین ربات انسان نما
ربات انسان نما سوفیا توسط شرکت «هانسون رباتیک» ژاپن توسعه یافته است. این شرکت مستقر در هنگکنگ، در ساخت رباتهای انساننمای مجهز به هوش مصنوعی برای کاربردهای مختلف مانند بهداشت و درمان، پژوهش و سرگرمی تخصص دارد.
سوفیا در ۱۴ فوریه ۲۰۱۶ فعالشد و بهدلیل ظاهر و حالات چهرهٔ انسانگونهاش که قادر به تقلید احساسات انسانی است، توجه جهانی را به خود جلب کرد.
این ربات در رویدادهای متعددی حاضر شد و مصاحبههای زیادی با نمایندگان رسانهها انجام داد. از جمله در رویدادهایی مانند نمایشگاه مصرفکنندهٔ الکترونیک (CES) و اخیراً در یک کنفرانس خبری ویژهٔ رباتها در اجلاس جهانی «هوش مصنوعی برای نیکی» سازمان ملل در ژنو شرکت کرد.
سوفیا که با هوش مصنوعی و شبکههای عصبی کار میکند، قابلیت پردازش زبان طبیعی دارد و میتواند در گفتوگوها شرکت کند، به سوالات پاسخ دهد، تماس چشمی برقرار کند و حرکات بدنش را با گفتار هماهنگ سازد. همچنین این ربات آموزش دیدهاست تا حالات و احساسات افراد را تشخیص دهد.
سوفیا از الگوریتمهای یادگیری ماشین استفاده میکند تا از تعاملات بیاموزد و پاسخهایش را بهمرور بهبود بخشد.
دیوید هانسون، خالق این ربات، اعلام کرده که سوفیا برای کاربردهای خدماتی طراحی شده است؛ از همراهی سالمندان در خانههای سالمندان گرفته تا خدمات مشتریان، کاربردهای درمانی و آموزشی.
در سال ۲۰۱۷، عربستان سعودی به سوفیا شهروندی اعطا کرد و آن را به اولین رباتی تبدیل نمود که در یک کشور دارای شخصیت حقوقی شناخته میشود. این ربات همچنین اولین سفیر نوآوری برنامه توسعهٔ سازمان ملل متحد است.
۲. آمِکا : طبیعی ترین ربات انسان نما
Ameca یک ربات انسان نما است که توسط شرکت انگلیسی «اِنجینیرد آرتس» ساخته شده است. این پروژه برای اولین بار در دسامبر ۲۰۲۱ در یک ویدیو معرفی شد و سپس بهصورت حضوری در نمایشگاه CES 2022 به نمایش درآمد. آمِکا مجهز به دوربینهای دوچشمی نصبشده روی چشم و میکروفونهای استریو روی گوش است که به آن امکان میدهد ببیند، بشنود و چهرهها، احساسات و صداها را تشخیص دهد. این ربات میتواند با استفاده از ماژولهای جداگانه، سر، گردن، بازوها، دستها، تنه و صورت خود را حرکت دهد تا حالات طبیعیتری ایجاد کند. حتی قادر به پلک زدن است و سازندگان آن در حال کار بر روی قابلیت راه رفتن آن در آیندهای نزدیک هستند.
آمِکا توسط سیستمعامل اختصاصی «تریتیوم ۳» شرکت اِنجینیرد آرتس کنترل میشود که امکان کنترل از راه دور ربات را فراهم میکند و پاسخهای آن را از طریق یک سیستم بافر هوشمند تسریع میبخشد. این ربات برای اهداف پژوهشی در زمینههای هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و همکاری انسان و ربات طراحی شده است. به گفته شرکت سازنده، از آمِکا میتوان در پذیرش و احوالپرسی، نمایشگاهها، آزمایشگاههای تحقیق و توسعه و تست محصولات استفاده کرد.
۳. گِمینوید دیکِی: طبیعی ترین ربات انسان نما
Geminoid DK در سال ۲۰۱۱ معرفی شد و همه را با حالات چهره واقعگرایانه خود شگفتزده کرد. این ربات از یک اسکلت فلزی با پوشش سیلیکونی و موهای طبیعی و مصنوعی ساخته شده و دقیقاً شبیه به «هنریک شارفِه»، استاد دانشگاه آلبورگ دانمارک است که در این پروژه با «هیروشی ایشیگورو» (مهندس ژاپنی) و تیم او در مؤسسه بینالمللی ارتباطات پیشرفته (ATR) و شرکت کوکورو (سازنده رباتهای گروه سانریو) همکاری کرد.
گِمینوید دیکِی اولین ربات از سری گِمینوید است که بر اساس چهره یک فرد غیرژاپنی طراحی شده و همچنین اولین ربات انسان نما است که ریش دارد. ریش و سایر موهای صورت این ربات بهصورت دستی کاشته و با اصلاحکننده شخصی هنریک شارفِه مرتب شده است.
این ربات دارای مجموعهای از محرکهای پنوماتیک در صورت، گردن و شانههاست و میتواند حرکات تنفس و پلک زدن را بهصورت خودکار انجام دهد. اما برخلاف آمِکا و سوفیا، برای «زندهشدن» باید از راه دور کنترل شود. در واقع، این ربات طوری برنامهریزی شده که حالات چهره و حرکات سر اپراتور را ردیابی و با استفاده از فناوری موشنکپچر تقلید کند. اپراتور میتواند از طریق دوربینها و میکروفونهای ربات، محیط اطراف آن را ببیند و بشنود و واکنش مناسب نشان دهد.
4- نَـدین : طبیعی ترین ربات انسان نما
Nadine یک ربات اجتماعی است که بهعنوان مسئول پذیرش یا همراهی برای افراد با نیازهای ویژه طراحی شده است. این ربات میتواند برای افراد داستان بخواند، تصاویر نمایش دهد، ایمیل ارسال کند، تماس تصویری برقرار نماید و با خانوادههای آنها در ارتباط باشد.
نَـدین از هوش مصنوعی برای مکالمه به شش زبان، تشخیص چهرهها و بهخاطرسپاری تعاملات قبلی استفاده میکند و پاسخهای خود را بهصورت مفهومی ارائه میدهد. این ربات قادر به برقراری تماس چشمی، درک برخی حرکات و واکنش به آنچه میبیند و میشنود با تغییر حالات چهره و حرکات بالاتنه است. حتی میتواند بسته به نحوه برخورد کاربران، تغییرات خلقی از خود نشان دهد.
نَـدین بر اساس معماری درک-تصمیمگیری-عمل (PDA) ساخته شده است. این چارچوب مفهومی، جریان اطلاعات و پردازش در یک سیستم رباتیک یا هوش مصنوعی را توصیف میکند.
مراحل عملکرد Nadine:
- درک محیط: سیستم با استفاده از سنسورهای مختلف، اطلاعات محیطی را جمعآوری میکند. نَـدین از دوربینهای سهبعدی، وبکمها، میکروفونها و حسگرهای حرکتی برای تشخیص چهرهها، احساسات، حرکات، نیات افراد و اشیاء اطراف خود استفاده میکند.
- تصمیمگیری: پس از جمعآوری دادهها، بخش تصمیمگیری این اطلاعات را پردازش میکند تا مفهوم را درک کرده و بر اساس قوانین ازپیشتعیینشده یا الگوهای یادگرفتهشده، تصمیم مناسب بگیرد.
- عمل: سیستم در نهایت این تصمیمات را به اقدامات مختلف تبدیل میکند؛ مانند پاسخهای گفتاری یا حرکات بخشهایی از صورت برای نمایش احساسات.
این فناوری به Nadine امکان میدهد تعاملی طبیعیتر و هوشمندانهتر با انسانها داشته باشد.
5- بینا48 : طبیعی ترین ربات انسان نما
BINA48 برخلاف دیگر رباتهای انسان نمای این فهرست، دارای بدنه کامل نیست و تنها شامل نیمتنهای متشکل از سر و شانههاست که روی یک قاب نصب شده است.
این ربات توسط شرکت «هانسون رباتیکس» و کارآفرین «مارتین راثبلات» (بنیانگذار جنبش تراسِم) ساخته شده است. جنبش (Transhumanism) یک سازمان ترابشریتی است که بر بررسی و ترویج فناوریهای ارتقای تواناییهای انسان، افزایش طول عمر و پیشرفتهای آینده در حوزههای هوش مصنوعی و بیوانفورماتیک تمرکز دارد.
بینا۴۸ بهعنوان پروژهای در چارچوب «آگاهی دیجیتال» و «بارگذاری ذهن» توسعه یافته است؛ فرآیندی که جنبش تراسِم آن را با عنوان «فایلهای ذهنی» (مایندفایل) معرفی میکند. فایلهای ذهنی، بانکهای اطلاعاتی رایانهای از «ذهن انسان» هستند که برای ایجاد یک نسخه دیجیتال از یک فرد واقعی استفاده میشوند. این فایلها شامل عناصری از هویت و آگاهی فرد مانند ویژگیهای شخصیتی، تجربیات شخصی، ارزشها و باورها، الگوهای عاطفی و دانش پایه هستند.
مارتین راثبلات برای بررسی امکان جاودانهکردن انسانها از طریق حفظ ذهن آنها پس از مرگ جسمانی، به هانسون رباتیکس مأموریت داد تا نسخهای رباتیک از همسرش، «بینا آسپن»، بسازد که هم از نظر ظاهری و هم از نظر شخصیتی کاملاً شبیه به او باشد. هدف، ایجاد اولین بازنمایی دیجیتال از ذهن انسان بود.
برای تحقق این هدف، هانسون رباتیکس بیش از ۱۰۰ ساعت از خاطرات، احساسات، رفتارها، باورها و سایر ویژگیهای بینا آسپن را در یک «فایل ذهنی» گردآوری کرد و این اطلاعات را به برنامه نویسی مبتنی بر هوش مصنوعی ربات اضافه نمود.